luni, 10 noiembrie 2014

Noi perspective

                 A fost o zi cu glicemii destul de bune. Nici un merit, nu am mancat mai nimic. Cel putin am putut observa ca 15 u de lantus sunt doza perfecta pentru mine in prezent.
                  Sunt deja sigura ca diabetul nu se poate controla chiar perfect, dat fiind stresul si o multime de variabile. Ceea ce poate fi frustrant pentru cine doreste perfectiunea este ca aceste glicemii obtinute cu truda sau in dar sunt totusi glicemii de prediabet, care predispun la ..complicatii. Nu vreau sa fiu exigenta, nu vreau decat sa imi dechid o nou a perspectiva, aceea a prevenirii complicatiilor in ciuda micilor sau marilor scapari in autocontrolul diabetului.
                  Se stie deja ca hiperglicemiile fac rau de fiecare data organismului nostru si ca in timp aceste daune se acumuleaza ducand la complicatii. Siu, depinde si de genetica si de multe. Dar ce ar fi rau in a preveni aceste complicatii...
                  Pana la urma e vorba de anumite reactii chimice, sa le zic parazite, care ne fac rau . Intervenind cu anumite substante acestea pot fi impiedicate sa aiba loc sau pot fi eliminati, anihilati produsii lor.
                  Inca nu sunt complet documentata despre acest subiect, insa i-am mirosit urma si vreau sa iau masuri.
                   Deocamdata folosesc beta-alanina care are un rol foarte important in impiedicarea glicarii si a urmarilor acesteia. Raman datoare cu un articol despre beta- alanina.  De cand iau 1g /zi ma simt foarte bine (exceptand virusachele de zilele acestea), am mai multa putere de munca si de ce nu, glicemii mai bune.
                  Ar trebui sa mai iau, insa ... am uitat, vitamina B1naturala, benfotamina, care se absoarbe mult mai eficient decat varianta sintetica si care are printre altele un rol covarsitor in prevenirea neuropatiei.
                  Exista studii care arata ca ghimbirul poate ajuta foarte mult in prevenirea cataractei la persoanele cu diabet. Am descoperit zilele aceste extractul de ghimbir care de altfel da un gust foarte placut apei in care este adaugat.
                  Mai ramane sa caut. Nu am nimic de pierdut. Si trebuie sa specific ca fac cat pot fara a risca prea mult, pentru a avea glicemii cat mai bune si nu ma astept la perfectiune. Sunt insa perfect constienta ca exista riscul complicatiilor, ce e drept nu neaparat mari, si un pericol cunoscut poate fi mai usor evitat.
                   De asemenea sunt recunoscatoare ca mai traiesc si in ziua de astazi, ceea ce nu s-ar fi intamplat in mod sigur daca nu aveam insulina exogena. 

4 comentarii:

  1. Buna Betica,
    Sunt Grig, insulino-dependent de peste 8 ani, purtator de pompa in tot acest timp, fara complicatii sau semne ale acestora. Cu voia ta, indraznesc sa te intreb daca ti-ai consultat dibetologul inainte de a lua beta-alanine? Daca da, ti-a dat informatii cu privire la posibilele efecte secundare? Multumesc mult. Glicemii cat mai normale!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc ca mi-ai dat ocazia sa imi pun mai serios problema. Intr-adevar ,poate avea cateva efecte secundare daca este luata in doze prea mari si se pare ca se acumuleaza in organism, ceea ce ste si bine si rau. Bine pentru efecte ele ei pozitive , rau pentru ca trebuie suplimentat aportul de taurina, care are de suferit cand creste nivelul de carnozina. Deci echilibrul este cel mai bun si sfatul unui medic:-)

      Ștergere
  2. Buna Grig ! ma bucur sa aud ca diabetul a fost invins in cazul tau. Sa auzim de bine si in continuare. Cu beta alanina este o poveste destul de lunga. Am cautat daca exista studii despre substante, eventual naturale, care sa faca reversibila glicarea sau efectele ei nocive. Si asa am gasit carnozina , un aminoacid neesential care previne glicarea (se ofera ea insasi glicarii :-) )dar si amelioareaza efectele ei nocive in organism. Iar beta alanina este precursoarea carnozinei si este de preferat acesteia pentru ca se asimileaza mai bine. Nu intru in detalii. Inca nu am gasit efecte secundare, dar mai caut. Eu nu iau o cantitate mare oricum, 1g pe zi, maxim 2 daca am hiperglicemii. Culturistii iau mult mai mult. Cu diabetologul meu nu am vorbit pentru ca in general nu este de acord cu alternative. Sincer, nu cred ca are efecte secundare daca nu se depaseste o anumita doza. De fapt tot ce este prea mult strica. .Sper ca a fost de folos, mie mi-e bine de cand o iau si starea generala este muuult mai buna. Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna Betica,

      Diabetul meu nu este invins pentru ca nu poate fi invins, ci doar controlat bine, chiar foarte bine. Sunt intru totul de acord ca echilibrul in toate este cel mai recomandat, nu numai cand esti diabetic. Sfatul meu, daca mi-l permiti, este sa discuti deschis cu specialistul diabetolog pentru ca sigur el are mult mai multe informatii (inclusiv capacitatea de a intelege lantul transformarilor chimice din organismul uman). Bineinteles, si noi putem dispune de aceste informatii, doar traim in era internetului, dar nu stiu daca fara o pregatire medicala corespunzatoare putem intelege reactiile organismului la diferite substante pe care le primeste din exterior. Altfel, astept cu nerabdare randurile tale despre beta-alanina. Glicemii super bune!!!

      Ștergere